Skip to main content

Škoda Octavia patrí dlhodobo medzi najpredávanejší model Škoda. Od roku 1996 bolo vyrobených vyše 7,5 milióna vozidiel Octavia. Škoda sa tentokrát rozhodla pre zmenu a začína s výrobou tohto modernizovaného modelu v Kvasinách. Tento strategický krok uvoľní kapacity pre výrobu modelov Enyaq, Enyaq Coupé a Elroq v Mladej Boleslavi.

Závod v Kvasinách začal s výrobou modelu Škoda Octavia

O modely Škoda je stále čoraz väčší záujem. Škoda Octavia si však dlhodobo drží svoju priečku najpredávanejšieho modelu. Tento model sa dlhé roky vyrábal v závode Mladej Boleslavi, no kvôli efektivite a maximálnemu využitiu kapacity sa presúva do závodu v Kvasinách. Z výrobnej linky tak zišli už prvé modernizované automobily Octavia. Nejde však len o samotnú výrobu. Okrem komplexných príprav na spustenie výroby ďalších kusov sa v závode v Kvasinách otvorilo aj školiace stredisko, ktoré je ideálnym prostredím pre ďalšie vzdelávanie a zvyšovanie kvalifikácie tímu.

Škoda Octavia

Nové školiace stredisko s množstvom pokročilých technológií

V závode v Kvasinách sa vyrábajú predovšetkým veľké SUV Škoda Kodiaq. Tentokrát sa však začalo aj s produkovaním modernizovanej štvrtej generácie modelu Octavia na tej istej výrobnej linke ako model Karoq. V rámci príprav na výrobu vylepšeného modelu Octavia spoločnosť zriadila školiace stredisko vybavené pokročilými technológiami, tromi robotizovanými pracoviskami pre praktický výcvik a dvomi učebňami na pokročilú teoretickú prípravu. Čo môže z dlhodobého hľadiska priniesť množstvo výhod pre samotnú spoločnosť Škoda. V Mladej Boleslavi sa tak môžu sústrediť predovšetkým na výrobu elektromobilov Enyaq, Enyaq Coupé a Elroq.

Už štvrtá moderná generácia Škoda Octavia je vo výrobe

Prvá moderná generácia modelu Škoda Octavia bola uvedená na trh v roku 1996 v závode v Mladej Boleslavi a bola prvým modelom plne vyvinutým pod vedením koncernu Volkswagen. V marci 1998 Škoda predstavila priestrannejšiu verziu Octavia Combi a o rok neskôr uviedla prvý variant s pohonom všetkých štyroch kolies.

Druhá generácia Octavie, vyrábaná v rokoch 2004 až 2013, priniesla modernizované motory, vylepšenú technológiu, pevnejšiu karosériu a maska chladiča dostala nový, lichobežníkový tvar.

Tretia generácia Škoda Octavia bola postavená na novej platforme MQB A, pričom mala štandardný batožinový priestor s objemom 590 litrov pre liftback a 610 litrov pre kombi. V roku 2017 bol uvedený facelift s delenými svetlometmi a možnosťou vybavenia LED technológiou.

Štvrtá generácia Octavie bola predstavená v novembri 2019 a stojí na vylepšenej platforme MQB. Niektoré benzínové motory sú dostupné s mild-hybridnou technológiou a vozidlo môže mať pohon všetkých kolies. V roku 2024 prešla Octavia modernizáciou, ktorá priniesla nový dizajn, druhú generáciu Matrix-LED svetlometov, vylepšené bezpečnostné prvky, lepšie pohodlie a tiež nové funkcie vrátane integrácie ChatGPT do hlasovej asistentky Laura.

Dlhodobo najžiadanejší model Škoda Octavia dostupný aj na AutoBors

Celkovo automobilka vyrobila takmer 7,5 milióna kusov štyroch generácií modelu, ktorý nadväzuje na historický model predstavený pred 65 rokmi. V rokoch 1959 až 1971 bolo vyrobených 360 000 kusov dvojdverového sedanu a kombi. Pokiaľ chcete aj vy vlastniť najpredávanejší model Škoda Octavia, neváhajte si vybrať z našej ponuky na AutoBors.